Menü

A Magyar Konyha nagy tökmagolaj tesztjén I. helyezést ért el a Göcseji tökmagolaj

A Magyar Konyha nagy tökmagolaj tesztjén I. helyezést ért el a Göcseji tökmagolaj

A Magyar Konyha nagy tökmagolaj tesztjén I. helyezést ért el a Göcseji tökmagolaj

 2019 éve első felében a tökmagolaj került a szakértő zsűri asztalára, ami a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Konyha legújabb tesztje volt. A vakteszt során elsősorban a kistermelők termékei kerültek megmérettetésre, a zsűri tagjai séfek és gasztronómiai szakemberek mellett termelőket és a fogyasztókat képviselő gasztrobloggerek alkották.  A tesztben szűz és hidegen sajtolt olajokat is kóstolhattak a zsűritagok, és egy rövid összefoglalót is olvashatunk a két sajtolási eljárással sajtolt olaj élettani hatásai nem különböznek relevánsan egymástól.

 A tökmagolaj zsírsavösszetételét mintha dietetikusok határozták volna meg: közel felét többszörösen telítetlen, egyharmadát egyszeresen telítetlen zsírsavak teszik ki. Emellett kiemelkedően magas az E-vitamintartalma. Sokan a hidegen sajtolt tökmagolaj „egészségesebb” voltára esküsznek, de igazából a mértékkel végzett pörkölés az olaj legértékesebb összetevőit nem károsítja. Ugyanakkor további erőteljes hevítés már nem tenne jót neki, ezért tökmagolajat sütésre (frittírozásra) ne használjunk.” forrás: Magyar Konyha Online

 Az általunk készített Göcseji tökmagolaj az alábbi értékelést kapta:

„Enyhén naturális, szénás illat, zsíros, „pudingos” viszkozitás, de kellemes, kiegyensúlyozott összkép. Ez az olaj kapta a legmagasabb átlagos pontszámot (15,5 pont), így a teszt győztese lett.”

 A Magyar Konyha összefoglalója a teszt után:

„Mint sok más terméknél, a tökmagolaj esetében is többféle ízlés létezik:valaki a pirított tökmag markáns ízét, más a nyers magok szénás aromáját keresi benne. A tesztben azok a termékek tudtak legjobban szerepelni, amelyek valamennyire mindkét ízlésnek megfeleltek: az „átlagos” zsűritag a visszafogottan, de azért érezhetően pörkölt, és alapvetően tiszta ízű, zavaró aromáktól mentes, szép viszkozitású olajokat kedvelte.”

A teljes cikk elolvasható a Magyar Konyha oldalán.

Forrás: http://magyarkonyhaonline.hu/magyar-izek/folyekony-zold-arany

 

A Szak olajsajtoló-üzemben nagy figyelmet fordítunk az Önökre és ezért azon dolgozunk, hogy minden szempontot figyelembe véve készítsük el az olajokat. Minél jobban megőrizzük a tökmag natúr jellegét, úgy hogy a kíméletes pirítás során elnyerje azt a kellemes és karakteres ízt, ami a hagyományos tökmagolaj elmaradhatatlan hozzávalója, ugyanakkor a kiegyensúlyozott étrendbe is pontosan beleilleszkedik.

Nagyon nagy megtiszteltetés számunkra az első helyezés és ezúttal is köszönjük a zsűrinek a munkáját és a Magyar Konyhának, hogy hozzájárult a tökmagolaj népszerűsítéséhez és megismertetéséhez országszerte. A tökmagolajnak Zala és Vas megyében, valamint Ausztriában és Szlovéniában hagyománya van és az itten emberek számára természetes, hogy már évtizedek óta a kiegyensúlyozott táplálkozásuk része. A tökmagolaj szerelmesei nem csak salátaszezonban, de minden évszakban megtalálják a módját, hogy kedvenc olajukat kreatív módon ételeikhez adják. Azért is nagy megtiszteltetés számunkra az elismerés, mivel 2004 óta azon dolgozunk, hogy az Önök számára a legfinomabb ízű tökmagolajat állítsuk elő.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: tökmagolaj

Keresés