Menü

A Göcseji tökmagolaj aranyérmet szerzett a 2. Alpok-Adria Nemzetközi Tökmagolaj Kiállításon

2019. 05. 31. 23:24:57
A Göcseji tökmagolaj aranyérmet szerzett a 2. Alpok-Adria Nemzetközi Tökmagolaj Kiállításon

„Nagyon örülünk, hogy idén már második alkalommal díjazzák az olajunkat. A Magyar Konyha Nagy tökmagolaj teszt 1. helyezés után, a nemzetközi aranyérem hatalmas elismerés számunkra.

Megtiszteltetés a Horvátországban szerzet aranyérem, hiszen számunkra a fogyasztóink véleménye és visszajelzése a legfontosabb. Az elmúlt 15 évben folyamatosan azon dolgozunk, hogy olyan minőségi terméket hozzunk létre, ami a legmagasabb szintet képviseli a tökmagolaj rajongói körében. A Szak-olajsajtoló üzem minden dolgozójának kemény munkája hozzájárult ezekhez az eredményekhez és a díjak arra ösztönöznek bennünket, hogy továbbra is a legnagyobb szaktudással és szenvedéllyel készítsük az olajokat.” -Szak Gábor


Varasd megye palotájában  került megrendezésre a 9. Északnyugat Horvátország tökmagolaj kiállítás és a 2. Alpok-Adria Nemzetközi tökmagolaj kiállítás. A Bíráló Bizottságnak és az Érzékszervi Bíráló Csoportnak kifejezetten nehéz, másrészt nagyon kellemes feladata volt. A beérkezett minták száma messze felülmúlta az előző években beérkezettek számát, ugyanakkor az olajok minősége meghaladta a tavalyi szintet, amit az odaítélt érmek száma is bizonyított. Összesen 184 minta érkezett, 148 szűz és 36 hidegen sajtolt tökmagolaj. Magyarországról 8 mintát küldtek a gyártók, amelyek közül a Göcseji tökmagolaj aranyérmet szerzett.


Közös kincsünk a régióban a tökmagolaj

A történelem során az emberek nemzedékei alakították ki saját helyi önazonosságukat. Horvátország identitása az egyéb más termékek, események és nevezetességek mellett, akárcsak az Alpok- Adria régiós országok azonossága is könnyen felismerhető egy különleges közös termékben, a tökmagolajban.

A kiállításon négy ország gyártói vettek részt; Horvátország, Szlovénia, Ausztria és Magyarország, akik összesen 184 olajmintát adtak le szűz és hidegensajtolt kategóriában.

A tavalyi kiállításhoz viszonyítva a legnagyobb előrelépés a vegyi elemzés területén mutatkozott meg, ami egyben egy előválogató is volt a versenyben résztvevő olajoknak. Az érzékszervi értékelésben az olajok átlagosan szintén javulást mutattak a tavalyihoz képest, emiatt összesen 119 érmet osztottak ki, 19 arany, 90 ezüst és 10 bronz.


A bíráló bizottság munkája és összegzése a versenyről

A minták a szervezők által meghatározott szabályok szerint kerültek begyűjtésre. A gyártók saját maga adta le a mintákat, amelyek kóddal ellátva kerültek nyilvántartásba és elküldésre a laboratóriumba, az alap paraméterek minőségi és hitelesítési, valamint érzékszervi jellemzők meghatározásához. A begyűjtött minták, a gyártó gyártási folyamatainak technológiai jellemzői alapján két kategóriába kerültek: hagyományos eljárással előállított szűz tökmagolaj, valamint hidegen sajtolt tökmagolaj.

Az alapvető minőségi jellemzők a SZZSS (szabad zsírsav hányad, mint olajsav%), PSZ (peroxid szám mmol 02/kg) kifejezve és oldhatatlan szennyeződések(%). A hitelesség meghatározásának alap eszköze a zsírsavak összetétele.

Az érzékszervi értékelésben csak azok a minták vettek részt, amelyek SZZSS < 2%, PSZ í 7mmol 02/kg. A minták érzékszervi jellemzőinek meghatározása előírások szerint történt.

Az olajok érzékszervi értékelését a panelcsoport végezte, amelynek vezetője gyakorlott szakember, az olajok jó ismerője. A vezető választotta ki a bírákat, gondoskodott képzésükről és ellenőrzi az elbírálói képességeiket, a kiváló szint megtartása érdekében. A bírák a hasonló olajok megkülönböztetésében való képességeik alapján lettek kiválasztva és kiképezve. 

Az érzékszervi panelcsoport csak azokat a mintákat értékelte, akik a laboratóriumi vizsgálaton megfeleltek az elvárásoknak

A minták érzékszervi elemzése a követelményeknek megfelelően, egy erre a célra alkalmas helyiségben történt, az érzékszervi elemzés kivitelezéséhez megfelel HRN EN ISO 8589.2010. norma alapján.  A kódolt minták, szobahőmérsékletre melegítve, átlátszó 15 ml-es poharakban voltak kínálva. Minden bírónak meg kellett szagolni, megvizsgálnia a mintát a pohárban, valamint egy fehér tányéron szétkenve, majd ezek után megkóstolták az értékelendő olajat, majd az Elbírálói lapon minden paramétert értékeltek (szín, világosság, illat és íz).  Az érzékszervi elemzés után, a panelvezető kiszámolta a súlyozott pontokat. Az érzékszervi elemzés alapján elérhető maximális pontszám 20 pont volt. A kémiai elemzés során 15 pontot lehetett szerezni.

Azon mintákat, amelyekben az elemzések során megállapításra került értékek összessége a minőség kémiai jellemzőket tekintve magasabb volt a Szabályzatban leírt határértéknél, kizárták a versenyből. A minta, amely zsírsav összetétele nem felelt meg a határértéknek az étkezési olajok és zsírokról szóló Szabályzat követelményei szerint, szintén kizárásra került. A minta, amelynek a panelcsoport érzékszervi értékelésben 3-nál kisebb átlag osztályzatot adtak bármely érzékszervi jellemzőre, szinték kizárták a versenyből.

Az érmek odaítélése az egyes kategóriákban elért pontszámok alapján lettek definiálva az alábbi kritériumok alapján: Arany érem 31,5-35 pont, Ezüst érem 28-31,49 pont, Bronz érem 26-27,99 pont. A többi résztvevő, a kizárta kivételével a minőségre vonatkozó oklevélben részesült.


Kulináris élvezettel folytatódott a rendezvény az eredményhirdetés után

Mivel a tökmagolaj Varasd megye régiójában kiemelt gasztronómiai termék, ezért az eredményhirdetés után svédasztalos ebéd várta a résztvevőket. Neves horvát szakácsok kiváló minőségű helyi kulináris fogásokat készítettek tökmagolajjal, aminek a receptjeit a résztvevők szakácskönyv formájában ajándékba kaptak. A palota előtt tökmagolaj és más házi termékekből álló bemutató standokon vásárolhattak a rendezvény látogatói


A szervezők az idei kiállítás sikere után kihívással tekintenek a jövőbe

Radimir Čačić, a Varaždin megyei prefektus és az Alpe-Adria Szövetség elnöke a 2. Alpok-Adria Nemzetközi tökmagolaj kiállításról:

„A tökmagolaj köztudottan fantasztikus termék a gasztronómia és az egészségügy területén is és rajtunk múlik, hogy felismerhetővé tegyük Európában és világszerte. Az 1. Északnyugat-Horvátország tökmagolaj kiállítás kilenc évvel ezelőtt került megrendezésre, majd 2018-ban Varasd megye útjára indította ezzel párhuzamosan az 1. Alpok-Adria Nemzetközi tökmagolaj kiállítást, ahol a hazai olajok mellett, szlovén, osztrák és magyar tökmagolajok szálltak versenybe. A horvát minták száma 2019-re 91-ről 117-re emelkedett és a szomszédos régiókból is 67 minta érkezett.

A gyártók felismerték, hogy azon felül, hogy ez az egyetlen nemzetközi tökmagolaj kiállítás, ahol megmérettethetik termékeiket, minőségbiztosítási érmet is kapnak, ami fontos az olaj értékesítése és promóciója szempontjából. A következő évben megpróbáljuk még tovább bővíteni az eseményt és továbbra is ragaszkodunk hozzá, hogy a jelenlegi magas bekerülési kritériumok még tovább emelkedjenek. Gratulálok a kiállítás bajnokának és minden egyes termelőnek, aki érmet szerzett a megmérettetésben.”

Tartalomhoz tartozó címkék: tökmagolaj

Keresés