Szezámos-kapros mártogatós házi leveles tésztával

Szezámos-kapros mártogatós
Hozzávalók:
3 evőkanál natúr joghurt
1 evőkanál Göcseji szezámmagolaj
1 teáskanál kapor
1 evőkanál pirított szezámmag
1 csipet só
Elkészítés:
A szezámmagot serpenyőben rövid ideig megpirítjuk és hozzáadjuk a natúr joghurthoz, amit előzőleg elkevertünk a szezámmagolajjal, a kaporral és a sóval.
Házi leveles-vajas tészta
Hozzávalók
Előtészta:
40 dkg liszt
1 dkg só
2,5 dl víz
1 teáskanál ecet
10 dkg vaj
Vajas tömeg:
10 dkg liszt
25 dkg vaj
Elkészítés:
A vajas tömeget összegyúrjuk és kb. 2 cm vastag téglalapra alakítjuk és hűtőszekrénybe helyezve lehűtjük.
Az előtésztához a vízbe feloldjuk a sót és az ecetet. A lisztbe elmorzsoljuk a vajat, majd az előkészített sós-ecetes vízzel összedolgozzuk robotgépbe helyezve. Nyújtóláblára helyezzük és belisztezzük a felületét, majd éles késsel bevágjuk három helyen és 20 percig pihentetjük. A pihentetett tésztát megfordítjuk, hogy a lisztezett fele legyen alul és sodrófával lóhere alakúra nyújtjuk, úgy hogy a közepén elférjen a vajas tömeg és a “lóhere” leveleivel betakarjuk. Ezután a vajastésztát ütögetjük, majd óvatos nyújtással vékonyítjuk és szabályos téglalap alakú legyen. Ha szükséges a tésztát alul és felül is lisztezzük. Ezután a tésztát szimplán és duplán hajtogatjuk, kétszer megismételve. A hajtogatások között 20 percig pihentetjük a hűtőszekrényben nedves konyharuhába takarva, hogy ne száradjon ki.
A tésztát vékonyra kinyújtjuk. lekenjük tojássárgájával, sajtot szórunk rá majd szezámmagot. Egy cm vastag rudakat vágunk belőle.200 C fokon ropogósra sütjük és ezt kínálhatjuk a szezámmagolajos mártogatós mellé.
Jó étvágyat kívánunk!